طرح توجیهی تولید 35000 تن کرومیت
نوع فایل- pdf
تعداد صفحات :51 صفحه
حجم فایل :650k
ظرفیت: 35 هزار تن سالانه
اشتغالزایی: 83 نفر
قیمت :4000
کروم یکی از فلزات سخت، شکننده و رنگ سفید نقرهای دارد که در سال 1798 میلادی به وسیله واکلین (V.L.Vauquelin) کشف شد. این عنصر به همراه مولیبدن و تنگستن در گروه ششم واسطه جدول تناوبی عناصر قرار دارد.
عنصر کروم بهصورت آزاد در طبیعت یافت نمیشود. مهمترین ماده معدنی حاوی کروم در طبیعت کرومیت به فرمول FeO.Cr2O3 است. از کروم چهار نوع ایزوتوپ طبیعی بهصورت 50Cr، 52Cr، 53Cr، 54Cr وجود دارد. کروم در حالت خالص و در دمای اتاق، عنصری است بالقوه نرم، لکن باید توجه داشت که به دلیل میل ترکیبی شدیدش با اکسیژن، کربن، نیتروژن و غیره تهیه کروم خالص بسیار مشکل است. کرومی که به منظور آبکاری و جلا دادن استفاده میشود به جسم درخشندگی و رنگ سفید مایل به آبی میدهد. میزان قدرت بازتاب در جسم آبکاری شده با کروم 77 درصد نقره است. همچنین رسانایی الکتریکی این عنصر 2/22 درصد مس است.
خواص مکانیکی کروم در ارتباط با استحکام و کارپذیری آن، از جمله سختی، استحکام کششی، قدرت چکشخواری، نورد و غیره است. کروم از بابت پذیرش قدرت چکشخواری، نورد و غیره عنصر ضعیفی تلقی میشود، اما زمانی که این عنصر از وجود عناصری مانند اکسیژن، هیدروژن، کربن و نیتروژن خالص شود تا اندازهای نرم شده و میتوان آن را چکشخواری و یا نورد کرد. کروم با سایر عناصر سه گروه ترکیب برقرار میکند که میتوان آنها را در اکسیدهای کروم بهصورت نمونه و به شرح زیر ملاحظه کرد.
کروم دارای ظرفیت 2، CrO، اکسید کرومو یا کروم (II)
کروم دارای ظرفیت 3، Cr2O3، اکسید کرومو یا کروم (III)
کروم دارای ظرفیت 6، CrO3، اکسید کرومیک یا کروم (VI)
…………………………………………………………
مدهترین کانیهای در بر دارنده عنصر کروم عبارتند از کرومیت، اووراروییت (گرونای سبز)، کامرریت (کلریت بنفش رنگ) FUCHSITES (مسکویت سبزرنگ)، کانی کرومیت مربوط به گروه اسپینل بوده و از نظر ترکیب شیمیایی فرمول FeCr2O4 را برای کرومیت خالص و (Mg,Fe) Cr2O4 را برای ماگنوکرومیت، Fe(Cr,Al)2O4 را برای آلوموکرومیت و (Mg, Fe) (Cr, Al)2O4 را برای کروموپیکرتیت در نظر میگیرند. بدین ترتیب کانیهای گروه کرومیت با فرمول عمومی (Mg,Fe) (CrAlFe)2O4 مشخص میشوند.
در این کانیها، عیار Cr2O3 در یک محدوده وسیع تغییر میکند (از 18 تا 62 درصد) به غیر از اکسیدهای اصلی بالا، ناخالصیهایی نیز ممکن است در این کانیها وجود داشته باشد که عبارتند از CaO, NiO, ZnO, MnO, V2O3, TiO2.
کانی کرومیت در سیستم کوبیک (هگزااکتائدرال) متبلور شده و ساختمان بلوری آن همانند اسپینل است، رنگ کانی سیاه و رنگ خاکهاش قهوهای است و جلایش نیز نیمه فلزی است. سختی کرومیت از 5/5 تا 5/7 بوده و وزن مخصوص آن بسته به تغییر در ترکیب شیمیایی از 6/3 تا 1/5 گرم بر سانتیمتر مکعب تغییر میکند. کرومیتهای دارای مقادیر قابل توجه FeO و Fe2O3 خاصیت مغناطیسی از خود نشان میدهند.
کرومیت یک کانی بهصورت توده دانهای شکل است که کانههای تجاری آن حاوی 68-35 درصد اکسید کرومیت هستند. رنگ آن از سیاه قهوهای تا سیاه آهنی با جلای فلزی تغییر میکند و وزن مخصوص آن 6/4 گرم بر سانتیمتر مکعب و سختی آن 5/5 است. کرومیت دارای نقطه ذوب 2130 درجه سیلسیوس است. مرغوبیت کانی بر مبنای نسبت سنجیده میشود که چنانچه نسبت مذکور کمتر از 2 باشد سنگ نامرغوب و اگر بیشتر از سه باشد مرغوب میشود.
……………
موارد مصرف کرومیت
کانه کرومیت تنها منبع تأمین کننده کروم بوده که در ساخت آلیاژها و تهیه فولادهای ویژه از ارزش بالایی برخوردار است. کروم و کرومیت موارد استفاده متفاوتی بهصورت مستقیم و غیرمستقیم داشته و به شکل چشمگیری در بخشهای گستردهای از سیستم صنعتی مدرن مورد استفاده قرار میگیرد. کاربردهای کرومیت را میتوان در سه بخش اصلی 1. متالورژی، 2. صنایع شیمیایی، 3. دیرگدازها تقسیمبندی کرد.
از الکترولیز محلول آلووم کروم (در روش الکتروشیمیایی) فلز کروم بهدست میآورند که حدود 75 درصد از فلز تجاری کروم توسط این روش تولید میشود. در نتیجه محصولی با درجه خلوص 99 درصد تولید میشود. با تغییر میزان کروم آهن و کربن ردههای مختلفی از فروکروم تولید میشود. مقدار کروم ردههای مختلف بین 50-70 درصد تغییر میکند. کرومیت در صنایع شیمایی بیشتر بهصورت اسید کرومیک (H2CrO4) و سدیم کرومات مورد استفاده قرار میگیرد. از اسید کرومیک جهت پوشش کاری الکتریکی (آبهکاری) سطح بسیاری از اشیا بهویژه قطعات اتومبیل و وسایل خانگی و به منظور ایجاد سطحی براق استفاده میشود. ضخامت قشر کروم صنعتی بیشتر است.